Metoda MEDIDIET® Čtyři fáze proteinové diety MEDIDIET® 1. fáze proteinové diety MEDIDIET®

1. fáze proteinové diety MEDIDIET®

NAHRAZENÍ 4 PRAVÝCH JÍDEL 4 JÍDLY PROTEINOVÝMI + ZELENINOU ZE SEZNAMU.
INDIKACE: VELKÉ REDUKCE U JINAK ZDRAVÝCH LIDÍ.

Tato fáze je ve vztahu k redukci tělesné hmotnosti nejúčinnější a začíná tím, že si terapeut s klientem stanoví rozumný CÍL, tj. na jakou hmotnost se chce s klientem v první fázi dostat.

PŘÍKLAD TYPICKÉHO DNE 1. FÁZE PROTEINOVÉ DIETY MEDIDIET®

SNÍDANĚ

Neslazený nápoj (voda, slabší černý čaj, bylinkový čaj, slabší káva nebo kávovinová náhražka), přislazení možno použít stévii nebo náhradní („umělá“) sladidla

1 proteinové jídlo MEDIDIET®

OBĚD

1 proteinové jídlo MEDIDIET®

Povolené druhy zeleniny (k výběru ze seznamu, který je uveden dále)

ODPOLEDNÍ SVAČINA

velká sklenice minerální vody nebo slabšího čaje

1 proteinové jídlo MEDIDIET® (pokud zvolíte proteinovou tyčinku, je třeba vybrat typ vhodný do 1. fáze)

VEČEŘE

1 proteinové jídlo MEDIDIET®

povolené druhy zeleniny

Pokud je vaše výchozí hmotnost vyšší než 80 kg, pak můžete se souhlasem poradce v průběhu dne sníst ještě jedno proteinové jídlo MEDIDIET® navíc.

Povolené druhy zeleniny je možné jíst nejen k polednímu a večernímu proteinovému jídlu, ale také kdykoliv během dne.

Myslete na to, že je třeba pravidelně pít dostatečné množství tekutin (čaj, káva, neslazená minerální voda /lépe neperlivá nebo pouze jemně perlivá/) a to v množství minimálně 2 l za den!

POVOLENÉ DRUHY ZELENINY PRO CELOU 1. FÁZI A PRVNÍ POLOVINU 2. FÁZE

Během 1. fáze a první poloviny 2.fáze proteinové diety medidiet® můžete jíst pouze tyto druhy zeleniny.

  • Artyčok
  • Baklažán (lilek)
  • Brokolice
  • Celer řapíkatý či jiný
  • Cuketa
  • Čekanka
  • Fazolky zelené
  • Fenykl
  • Houby - žampióny, šiitake, hlíva ústřičná a ostatní druhy jedlých hub
  • Chřest
  • Květák
  • Kapusta (i růžičková)
  • Lilek (baklažán)
  • Okurka
  • Polníček
  • Pórek
  • Rukola
  • Ředkev bílá
  • Ředkvička klasická
  • Řeřicha
  • Salát hlávkový, řapíkatý a všechny další druhy zelených salátů
  • Sójové a další výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, čočka, atp)
  • Špenát
  • Tykev
  • Zelí hlávkové i čínské (kysané jen pokud není doslazované)

Zeleninu jíme buď syrovou ve formě salátu, dochucenou 1 polévkovou lžící kvalitního jedlého oleje (olej jen 1 x denně), nebo vařenou v páře či podušenou na vodě.

K dochucení zeleniny lze používat de facto všechny druhy sušeného koření, citrónovou šťávu, sušenou cibuli a česnek či ocet. Nevhodné jsou však nejrůznější hotové zálivky (jogurtová, bylinková, barbecue, apod), stejně jako hořčice.

V prvních dvou fázích bílkovinné diety solíme dle libosti* (spíše více než méně).

NAŠE RADA: Obohaťte si salát dvěma vejci uvařenými na tvrdo, ze kterých však můžete použít pouze bílky! Mají zasycující efekt, takže ani po salátu nebudete mít hlad!

* po skončení diety se vracíme zpět do původního režimu, kdy solíme spíše méně než více

BEZPODMÍNEČNĚ SE MUSÍTE VYVAROVAT

Všech ostatních potravin, byť by se tvářily jako „dietní“, především pak všech druhů pečiva, sucharů, cereálií, ovoce, ovocných džusů, všech typů škrobovin (brambory, rýže, luštěniny), sýrů a jogurtů, alkoholu (včetně piva a vína), nepovolených druhů zeleniny atd.

Příjem sacharidů je striktně omezen, ke slazení můžete používat náhradní sladidlo pro diabetiky (například aspartam) nebo rostlinné sladidlo se stévií.

Ve výběru potravin tak nebudete nikdy tápat. Právě tato srozumitelnost dělá z proteinové diety MEDIDIET® nejjednodušší metodu k redukci tělesné hmotnosti.

Váš poradce Vám navrhne potřebnou délku trvání této první fáze a to s přihlédnutím ke stanovenému cíli a množství kilogramů, které potřebujete shodit. Obvykle se pohybuje mezi 10 a 30 dny.

PŘÍPRAVA INSTANTNÍCH JÍDEL („SÁČKŮ“)

Sladké příchutě „DEZERTY“ se připravují za použití šejkru,metly nebo mixéru přidáním studené vody do instantního prášku ze sáčku MEDIDIET®. Podle množství přidané tekutiny získáme buď konzistenci krému nebo nápoje.
Ovocné příchutě necháme před vlastní konzumací 10 minut „odpočinout". V létě je můžete dát do lednice a následně je konzumovat jako klasický jogurt.

Sladké příchutě „TEPLÉ NÁPOJE“ se připravují za použití šejkru,metly nebo mixéru přidáním teplé (avšak nikoliv vařící) vody.

Slané příchutě „POLÉVKY“ se připravují za použití šejkru nebo metly přidáním teplé (avšak nikoliv vařící) vody. Ihned po přípravě se konzumují. Můžete je ochutit všemi typy koření a aromatických bylin dle svého výběru.

Těsto na omelety a palačinky se připraví přidáním uvedeného množství studené vody a následným rozmixováním pomocí šejkru, metly či mixéru. Připravují se osmahnutím na pánvi, na několika kapkách olivového oleje, jako klasické omelety a palačinky.

Při přípravě všech typů jídel MEDIDIET® dodržujte přesně takové množství vody, které je u konkrétního jídla uvedené! Nepřidávejte vodu „od oka“!

 

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V PRVNÍ FÁZI

  • Nedodržení poměru mezi sladkými a slanými příchutěmi.
  • Nedostatečný přísun instantních bílkovin kvůli pocitu zasycenosti ( „stačily mi jen tři sáčky za den a neměl jsem vůbec hlad!“).
  • Zavedení nevhodných tyčinek do jídelníčku (v 1. fázi lze konzumovat jako jedno sladké jídlo pouze tyčinky vhodné do 1. fáze).
  • Nedodržování pitného režimu (v první fázi je třeba vypít alespoň 2 l tekutin denně).
  • Přislazování nápojů cukrem nebo medem (je třeba používat stévii, aspartam, či jiné náhradní sladidlo)
  • Konzumace alkoholu (v první fázi je nezbytná úplná abstinence, 1 sklenička kvalitního vína je povolena až od 3. fáze!).

SHRNUTÍ 1.FÁZE

Je to prosté: 1. fáze se dá pro většinu pacientů charakterizovat takto:

  • 4 proteinové přípravky MEDIDIET® (2 sladké + 2 slané, pokud tyčinku, pak vhodnou do první fáze) plus
  • povolené druhy zeleniny v neomezeném množství (1 x za den dochucené polévkovou lžící kvalitního rostlinného oleje) plus
  • hodně tekutin (alespoň 2 litry denně) plus

A CO NÁSLEDUJE PO 1.FÁZI?

Po 1. fázi následuje povinně fáze číslo 2, která musí trvat bezpodmínečně 2 x déle, než fáze 1.

Popis 1. fáze ke stažení 1. FÁZE (PDF)

Návod na přípravu instatntních jídel (sáčků) ke stažení (PDF)