FAQ

Časté otázky - FAQ

Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Miloš Rýc, vedoucí lékař programu MEDIDIET®

 

Jaký je rozdíl mezi nízkokalorickou (nízkoenergetickou) dietou a bílkovinnou dietou MEDIDIET®?

Správně nasazená a přesně dodržovaná ketogenní bílkovinná dieta MEDIDIET® převede - díky vysokému přísunu bílkovin a nízkému přísunu cukrů - organismus do stavu tzv. „ketózy“. Tzv. „ketolátky“ nejprve vznikají biodegradací externě dodaných bílkovin (1. fáze), posléze rovněž odbouráváním zásobní tukové tkáně a její přeměnou v energii, která je dostatečně velká na to, aby zajistila normální fungování lidského organismu (2. fáze). Ketózu ruší zejména zevní přívod sacharidů a tuků, proto i malá odchylka od popsaných zásad znamená konec selektivní transformace a z bílkovinné diety se rázem stává “obyčejná” dieta nízkokalorická a s ní končí ochrana svalové tkáně jako zdroje zásobní energie.

Dá se „ketóza“ nějak objektivizovat?

Samozřejmě a poradce ji také během 1. a 2. fáze rutinně kontroluje. Indikátorem je reakce moči s indikačním proužkem, který zabarvením stanovuje koncentraci ketolátek. Jiným, byť velmi hrubým, indikátorem je zápach dechu po acetonu, který korigujeme používáním bonbónů tictac. Pražské referenční pracoviště v současnosti připravuje do užívání analyzátor ketolátek z dechu – nejpraktičtější a nejpřesnější metodu měření ketózy.

Proč nemohou být v dietě používány přírodní bílkoviny (maso, ryby) nebo dietní náhražky obvyklého jídla, které jsou volně prodejné v obchodech?

Některé bílkoviny v přírodním stavu v potřebné čistotě prostě neexistují. Všechny totiž obsahují také tuky, které znemožňují hyperproteinové dietě “fungovat”. Běžné diety, které si můžete koupit v obchodech a lékárnách, jsou prostými náhražkami „normálních“ jídel. Navíc obsahují příliš mnoho cukrů, čímž se rovněž vylučují z použití v bílkovinné dietě.

Užívají se u bílkovinné diety nějaké léky “na hubnutí”?

Zásadně ne. Bílkovinná ketogenní dieta představuje spolehlivě účinný a navíc přírodní způsob redukce tělesné hmotnosti, který nepotřebuje žádné chemické pomocníky. Tedy žádné hormony, žádné léky tlumící pocit hladu, žádné léky podporující odvodňování organismu. Je pochopitelné, že všechny ostatní typy léčiv, které klient užíval před tím, než se rozhodl k bílkovinné dietě, bude užívat i během ní. Jedinou výjimkou jsou sirupy s obsahem cukrů. Ty musí být nahrazeny jinou lékovou formou.

Má člověk u bílkovinné diety hlad?

Ketolátky velmi účinně tlumí pocit hladu. Bílkoviny o vysoké biologické kvalitě navíc samy o sobě navozují pocit zasycenosti. Obtížné tedy bývají zejména první dva dny první fáze, tedy 48 hodin potřebných na to, aby se organismus dostal do ketózy. Proto klientům doporučujeme, aby s bílkovinnou dietou začínali spíše na konci pracovního týdne nebo o víkendu.

Jak dlouho se musí bílkovinná kúra držet?

Dobu určuje zásadně zkušený výživový poradce . Jeho rozhodování je ovlivněno mnoha faktory. Obecně se dá říci, že každá fáze má trvat 10 až 30 dnů. Vše také záleží na tom, kolik kilogramů potřebuje klient redukovat.

Co se děje po skončení bílkovinné diety?

Proteinová dieta je sama o sobě pouhým nezbytným prostředkem k redukci hmotnosti, nikoliv cílem vašeho snažení. Po absolvování fáze 1 (tedy vlastní proteinové diety), je nezbytné přejít na fázi 2, která završuje a konsoliduje úbytek hmotnosti. Následuje třetí fáze (stabilizace), , jejímž smyslem je opravit chybné stravovací návyky tak, abyste zase mohli mít radost z jídla, kterou vám nekazí naskakující kilogramy.V tom spočívá hlavní smysl celého systému MEDIDIET®.

Proč se mají u bílkovinné diety užívat minerální látky a tzv. „omega“ kyseliny?

Metodu MEDIDIET® musí doporučovat poradce, který prošel speciálním školením. Existuje několik relativně vzácných kontraindikací k používání bílkovinných diet, které se musí vyloučit.. Ztráty sodíku obvykle korigujeme dostatečným přisolováním tzv. slaných příchutí. Zdrojem esenciálních* nenasycených mastných omega kyselin nemusí být nutně doplňy stravy, poslouží i kvalitní oleje z prvního lisování za studena, které použijeme jako zálivku na saláty.